torsdag 4 oktober 2012

En dag att uppmärksamma...

...av flera anledningar. Den allra viktigaste anledningen för mig personligen är att min fina farfar skulle ha fyllt 86 år idag! På kanelbullens dag- så perfekt dag för min farfar! :) Hans födelsedag blir en bitterljuv påminnelse om att han inte längre finns kvar i mitt liv, inte fysiskt iaf, för å ena sidan så sörjer jag han och saknar han enormt mycket men å andra sidan så har jag kommit till det stadiet att jag kan le åt allt han sa och gjorde och minnas han med en innerlig värme!

Så typiskt farfar! Med varm hand mjuknyper han stora dotterns arm, en kärleksfull beröring som var så mycket han!

Pappa har gett mig två ljudfiler innehållande farmors och farfars barndomsberättelser, inpratade av dom själva. Stilla tårar rann nerför mina kinder i förrgår när jag för första gången klickade igång filen med farfars raspiga, av sjukdom och ålder märkta röst. Att höra han berätta bl.a om vilka årtal "morsan" och "farsan" hans var födda gick rakt in i hjärtat och jag är så glad att pappa spelade in allt detta! På så sätt kan jag lyssna på farfars och farmors röster om och om igen. Tack och lov så finns farmor kvar i livet än men förr eller senare så kommer även hennes inspelade röst att vara extra värdefull! ❤
När jag och BästMatte träffades 2006 så hade jag alla mina fyra "gamlingar" kvar, nu är det endast en tapper kvar. Hjärtat vill bromsa tiden så man får ha kvar sina kära längre men vettet vet att naturen har sin gång och det kan man inte påverka i alltför stor utsträckning!
Så farfar- var du än sitter och skrattar med guppande mage och plirande ögon- grattis på din dag! Några bullar till dig!

Faktiskt, jag har bakat bullar idag :) Det var hur länge sen som helst och i ett infall- och pga att det var just kanelbullens dag- så knådade jag ihop en litersdeg och ut ur ugnen ploppade ca 100 rykande färska, goluktande bullar! Hälften är vanilj och hälften kanel och busso som jag är så får maken ta med sig en påse av varje till nattskiftet :)

Men jag har hunnit med så mycket mer än så! Det är rent snudd på hemmafru-varning på mig! För det mesta har jag gnolat och haltat mig fram i tillvaron idag men visst tusan har häxan surtant visat sitt fula tryne några gånger. Tro inte att jag är nån tålmodig, äppelkindsrosig bullmamma som med mjöligt förkläde och ungar hängandes i kjolen, strålar ikapp med solen- tillåt mig att skratta åt tanken! Första citron- svängen kom när jag öppnade skåpet där vi slänger sopor- för uppenbarligen slänger vi bara, vi trycker inte ner eller tänker på den som kommer efteråt!

"Kom och töm mig NU!!"

Eftersom det saknades vissa ingredienser till mitt spontana bak så tog jag mig in till en av stans stormarknader för att handla. När jag skulle parkera så kom sur-ilet över mig igen. Ett i princip tomt garage- men varför ska då nån ställa sig jävlat mitt för utfarten från garaget?! En petitess, jag vet, men det stör mig! Och det mest typiska är att det i 8 av 10 fall är en gubbe, +55 som trixat och backat in för att sen bara glida rakt ut. *morr*

Extra svängradie spolierad!

Många tunga påsar anlände hem och dessa skulle packas upp och stuvas in i... ja, i överfulla skåp! Både kyl och skafferi såg ut som att nån hobbybombare testat pyrotekniska medel bland våra livsmedel så det var bara till att börja rensning av stora mått. Förpackningar med datum sedan skattskrivningen i Betlehem åkte i soporna och till slut bars det ut lika många och tunga påsar till soptunnan som det burits hem från affären. Ekvation på hög nivå!

Hur lätt tror ni det var att utföra en sån rensning med en "hjälpsam" lillsnorpa som ryckte och drog i förpackningar, öppnade och hällde ut kvarvarande smulor, plockade in det jag plockade ut... osv, osv?!
Stora dottern som var hemma från skolan utan att vara smittsam eller dödssjuk (mer pga kvinnliga åkommor men ingen mer fördjupning el förklaring på det) såg nog mammas svettiga panna, stirriga ögon och kände det annalkande utbrottet, så hon förbarmade sig över lillasyster. Dom gick och duschade tillsammans och jag kunde i lugn och ro masa fram och tillbaka i köket och få god ordning på saker och ting samt sätta bulldegen till världen;)
Det är som balsam för själen när man får en hjälpande hand! ❤

En fräsig fläta fick jag oxå på skalleknoppen :)

Hon är duktig, min stora tjej!

Som hemmafru måste man ju även ansvara över matlagning och givetvis hade jag handlat hem och förberett middagen som påbörjades direkt efter bullbak. Av med ugnen och på med plattorna ;)

Nu återstår att natta dom barn som fortfarande är vakna och krypa ner under täcket för att låta paddan jobba. Jag missade "Hela Sverige bakar" så det måste jag se på play och även "Svenska Hollywoodfruar" :) Vilken fiffig grej detta är, att kunna se på missade program när det passar en själv! Vårat liv är inte gjort för att följa fasta tv- tider (förutom Luleå Hockeys matcher) så i stället för att läsa en bok när maken jobbar natt, så plöjer jag avsnitt efter avsnitt av vissa serier ;)

Blev detta en skrytinlägg?! Äh, i så fall bjuder jag på det! Jag är inte så präktig eller duktig som jag kanske låter ibland, många gånger är jag bara så glad och tacksam för att min onda kropp klarar av att utföra hushållssysslor- sånt som så många andra tar för givet! Jag får känna mig som en duktig kvinna, fru, mamma och människa och det är mycket värt! Då får ni oxå stå ut med mitt "skryt" och uppräknande av allt jag fixat on my own! :)

Ta hand om er!
KRAM